Italská zeleninová polévka

Potřebujeme:

100 g sušených bílých nebo červených fazolí, 150 g prorostlé slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 celerové řapíky, půl hlízy fenyklu sladkého, 2 brambory, 2 malé cukety, 100 g zelených fazolek, 4-5 kapustových listů, 100 zeleného hrášku, 3 lžíce olivového oleje, půl litru čistého masového vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 sušená feferonka, 2 dužnatá rajčata, 100 špaget (lze vynechat), půl svazku petrželky, půl svazku bazalky, čerstvě strouhaný parmezán na posypání

Jak na to:

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Jednotlivé druhy zeleniny očistíme, opláchneme a podobně jako slaninu je nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Nejprve dáme zesklovatět slaninu, potom cibuli a česnek. Přidáme nakrájenou zeleninu (bez rajčat) a opékáme, až začne intenzivně vonět. Přidáme vývar. Opepříme a přidáme drcenou feferonku. Odkryté zvolna vaříme 1 hodinu. Rajčata spaříme, sloupneme, odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Opláchnutou petrželku a bazalku nadrobno nasekáme. Polovinu bylinek přidáme do polévky s rozlámanými špagetami. Osolíme a vaříme 12-15 minut. Přidáme zbývající bylinky a polévku podáváme posypanou strouhaným parmezánem.

Podobné recepty:

Stehýnka na rozmarýnu a italská rýže, Špenátový dip nebo pomazánka, Rychlá zeleninová polévka, Jarní zeleninová polévka, Zeleninová vločková polévka