Sekané bifteky ve smetanové omáčce

12.2.2009
Potřebujeme:

400 g mletého masa (vepřové nebo směs vepřového a hovězího masa), 1 rohlík, 1 vejce, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, hladká mouka, olej
Omáč­ka: 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar (z kousku kostky), 2 dl sme­tany, citrónová šťáva, 2 lžíce brusinkové­ho kompotu (nebo rybízového džemu), sůl, worcesterská omáčka

Jak na to:

Rohlík zalijeme studenou vodou, po chvilce vodu vymačkáme a dobře jej rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, sůl, koření, promícháme a zahustíme moukou. Z těsta uděláme osm nebo dvanáct kuli­ček, roztlačíme je do šířky, leh­ce poprášíme moukou a zvol­na opečeme po obou stranách na oleji. Při podávání je podli­jeme omáčkou.

Vhodná příloha jsou různě upravené brambory nebo rýže.


Příprava omáčky:
Na oleji a másle zpěníme mouku, zalije­me ji trochou vývaru, rozšlehá­me, přidáme smetanu a povaříme. Přidáme citrónovou šťávu, brusinky (nebo džem), sůl, worcesterskou omáčku a ještě krátce podusíme.

Podobné recepty:

Bifteky s tatarskou omáčkou, Máslo na bifteky, Hovězí bifteky s rajčaty a slaninou, Biftek po židovsky, Voňavé brambory ve smetanové omáčce