Italská horká omáčka

22.8.2008
Potřebujeme:

1 lžíce oleje, 20 g másla, 1 plechovka (10 ks) sardelových filátek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce smetany, 2 bílé lanýže

Jak na to:

V ohnivzdorné misce zahřejeme olej s máslem, přidáme vykostěné třené sardelky, třený česnek, olej ze sardelek a dobře prohřejeme. Odstavíme z ohně, necháme prochladnout, přimícháme smetanu a na tenké plátky nakrájené lanýľe. Pak zahřejeme opět pod bod varu, a podáváme.
Bagna cauda je výborná omáčka, oblíbená zvláątě v Piemontu. Podává se k různým druhům zeleniny, hlavně k artyčokům. Jak již název napovídá, podává se horká. Hotová omáčka se postaví v ohnivzdorné misce, ve které se vařila, na stolní vařič tak, aby zůstala po celou dobu stolování horká. Do omáčky, která se vlastně stále zvolna vaří, namáčíme potom kousky artyčoků, celeru, chřestu a podobně.

Podobné recepty:

Horká červená omáčka, Horká červená omáčka, Stehýnka na rozmarýnu a italská rýže, Italská omáčka, Italská základní rajská omáčka