Krémová polévka se šalotkou

Potřebujeme:

2 lžíce másla, 140g šalotky + 1 malá cibule (já dávám klasickou cibuli + 1 navíc), 230 g oloupaných brambor, 750ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku), 375ml smetany (jak vám vyjde obsah kelímku, můžete klidně dát 250ml a dolít to trochou mléka nebo ničím) sůl, pepř, 2 lžíce citronové šťávy nasekaná šalotka nebo pažitka na zdobení (já nedávám)

Jak na to:

V kastrolu rozehřejeme máslo,, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a šalotku, kastrol přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme asi 10min. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a vývar. Uvedeme do varu a vaříme asi 30min. Necháme trochu vychladnout, rozmixujeme na jemný krém, nalijeme zpět do kastrolu, přidáme smetanu, sůl a pepř. Za častého míchání ohřejeme, přidáme citronovou šťávu a před podáváním ozdobíme. Polévku můžeme konzumovat i studenou (nezkoušela jsem a ani mě to neláká, mám ráda teplé polévky) - v tom případě po rozmixování už jen smícháme s ostatními surovinami, ale už nevaříme ani neohříváme.

Podobné recepty:

Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutony, Krémová bramborová polévka, Dětská krémová zeleninová polévka, Krémová cibulačka v Bosňáků, Česnekovo-sýrová krémová polévka speciál