Velikonoční chleba

Potřebujeme:

2 středně velké brambory, 400 g hladké mouky, 2 žloutky, 20 g rozdroleného droždí, 50 g medu ąpetka soli 80 g másla v troše vlažného hrst sušených meruněk, jablek a rozinek asi 20-30 g mandlí do těsta trochou nasekaných mandlí – na posypání

Jak na to:

Brambory oloupeme, uvaříme, dobře rozmačkáme a vložíme do mísy spolu s moukou, žloutky, droždím, medem a trochou soli.
Máslo rozpustíme v trošce vlažného mléka a vlijeme k ostatním přísadám do mísy, dobře promícháme a necháme těsto vykynout.
Meruňky, jablka a rozinky nakrájíme a vsypeme do vykynutého těsta, mandle nadrobno nasekáme a taky nasypeme do mísy. Těsto zamícháme a vytvarujeme do bochánku, který položíme na vymaštěný plech nebo na pečící papír, potom bochánek potřeme vodou a povrch posypeme nasekanými mandlemi. Necháme opět vykynout a po vykynutí pomalu pečeme.
Doba přípravy: asi 2-3 hodiny

Podobné recepty:

Velikonoční hrudka, Obalovaný chleba ve vajíčku na sladko, Chléb na rychlé pohoštění, Holandské obložené chlebíčky, Chleba ve vajíčku