Medovo-jablečné palačinky
150 g mouky, 2 vejce, 150 ml mléka, 150 ml vody, 1 vanilkový cukr, 1 / 2 balíčku prášku do pečiva, 50 g rozpuštěného másla, špetku soli
Náplň: 600 g jablek, 100 g tekutého medu, 80 g másla, 2 lžíce vody, 1 celou skořici, 5 cl třešňového likéru, 3 cl koňaku, 2 cl třešňovice
Na dozdobení: mandlové lupínky
Mouku, vanilkový cukr, sůl, prášek do pečiva, vejce, rozpuštěné máslo a vodu smícháme a postupně ředíme mlékem. Hotové těsto necháme 2 hodiny odstát. Na pánvi rozpustíme při nízké teplotě med a necháme ho karamelizovat.
Přidáme máslo, vodu a celou skořici, vymícháme hladkou omáčku. Neoloupané jablka nakrájíme na čtvrtky. Zbavíme jejich jaderníku, nakrájíme na tenké měsíčky a přidáme do medově-skořicové omáčky. Necháme 10 minut podusit, pak je vyndáme.
Z odleženého těsta upražíme na másle palačinky. Poklademe je na talíře a obložíme kousky jablek z pánve. Z omáčky vybereme skořici, vmícháme do ní třešňový likér, třešňovici, koňak, přelijeme jí připravené palačinky, složíme je do trojúhelníčků a posypeme mandlovými lupínky.
Jablečné palačinky, Kuřecí křídla na Medovo-Horčicové marinádě, Francouzské jablečné nebo špenátové palačinky, Jablečné placičky v kokosu, Zapečené palačinky s ořechovou nádivkou