Vánoční kapr na šalvěji

17.4.2008
Potřebujeme:

700 g kapra, 1 snítku čerstvé šalvěje nebo 1 lžíce sušené, 5 lžic másla, 2 lžíce opražených mandlí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 ml bílého vína, 300 g rýže, sůl, mletý pepř a kari koření dle potřeb

Jak na to:

Šalvěj opereme a lístečky pokrájíme na jemno. Rozinky spaříme a potom namočíme asi na hodinu do bílého vína. Kapra opatrně vykostíme a maso nakrájíme na kousky. Pokapeme je citrónovou šťávou, osolíme a hustě posypeme bylinkami. V chladničce ponecháme asi 30 minut odležet. Mezitím připravíme rýži - důkladné ji propláchneme a scedíme. Poté ji krátce orestujeme na másle, osolíme, okořeníme kari kořením a zalijeme vodou. Na mírnějším plameni nebo v troubě dusíme asi 20 minut. Rybí filety zvolna opečeme na obou stranách na polovině másla. Když jsou hotové, přidáme do vypečené šťávy mandle a rozinky. Prohřejeme a podáváme s kari rýží.

Podobné recepty:

Novoroční bábovka, Kapr po mlynářsku, Plněný vánoční kapr, Kapr na modro, Kapr na jablkách