Italská rajská polévka s bazalkou

Potřebujeme:

500 g čerstvých rajčat, 250 g loupaných sterilovaných rajčat (např. Valfruta), cca 60 g rajského protlaku, 1 malá bílá nebo červená paprika, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, bazalka (nejlépe čerstvá), 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř

Jak na to:

Nejprve spaříme rajčata vařící vodou a oloupeme slupku, rozkrojíme napůl, vydlabeme všechna semínka a dužinu nakrájíme na větší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a obojí na mírné plameni za stálého míchání smažíme na oliv. oleji 5 minut. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout!Poté přidáme nakrájená i konzervovaná rajčata a dusíme bez pokličky, za občasného míchání, 10 minut.Osolíme, opepříme, zalijeme horkým!! zeleninovým vývarem, protlakem, a pod pokličkou vaříme dalších 15 minut.Sundáme z plotny, přidáme celé lístky čerstvé bazalky (pokud máte sušenou, ta se naopak musí přidat hned na začátku, s rajčaty), a necháme mírně vychladnout.Po vychladnutí po částech rozmixujeme, vrátíme zpět do hrnce a ještě mírně prohřejeme.Na talíři ozdobíme snítkem bazalky, hoblinami parmazánu (nemusí být) a podáváme nejlépe s česnekovou bagetou - já použila celozrnou bulku s domácím česnekovým máslem.

Podobné recepty:

Italská základní rajská omáčka, Italská polévka, Rajská polévka s mozzarellou, Jahodová polévka, Stehýnka na rozmarýnu a italská rýže