Mrkvový dort s hrozinkami a ořechy

6.5.2011
Potřebujeme:

Trocha oleje na vymazání, 250 g mrkve, 150 g rostlinného tuku, 200 g světlého přírodního cukru, 2 velká vejce, 200 g polohrubé mouky, půl kávové lžičky soli, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce prášku do pečiva, 125 g hrozinek, 75 g sekaných vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce mléka
Poleva: 200 g tvarohu, 50 g moučkového cukru, půl lžičky vanilkové esence

Jak na to:

Položíme formu na kus pečícího papíru, obkreslíme tužkou a kruh vystřihneme. Vymažeme stěnu formy trochou oleje. Položíme na dno papírový kruh a rovněž jej potřeme. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Tuk dáme do kastrůlku a pomalu jej zahříváme, až se rozpustí. Poté jej přelijeme do velké mísy. Do malé misky rozklepneme vejce a ušleháme. Pak vmícháme do tuku cukr a nastrouhanou mrkev a přidáme ušlehaná vejce. Na mísu položíme síto a přesijeme přes něj mouku, sůl, skořici a prášek do pečiva. Vařečkou utřeme hmotu dohladka. Vmícháme hrozinky a ořechy, nakonec přidáme mléko. Lžící přeneseme vzniklou hmotu do formy a rovnoměrně rozprostřeme. Poté pečeme v troubě a zkoušíme špejlí průběh pečení (hotový dort nesmí lepit). Formu postavíme s dortem na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Poté dort vyjmeme. Do mísy prosejeme práškový cukr, přidáme tvaroh, citrónovou šťávu a vanilkovou esenci. Směs dobře ušleháme. Vychladlý korpus dortu uprostřed horizontálně rozkrojíme a jeden díl potřeme polovinou polevy. Přiklopíme druhým dílem a povrch také potřeme polevou. Vidličkou na mrkvovém dortu můžeme udělat ozdobné linky.

Podobné recepty:

Oříškovo-mrkvový dort, Mrkvový dort, Ořechově - kávová dort, Studený dort, Bílkový dort s ořechy