Vánoční štola

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 120 g droždí (3 kostky), 2 dcl vlažné smetany, 100 g cukru, 300 g rozinek v rumu, 150 g sladkých mandlí, 50 g hořkých mandlí, 100 g lískových jader, 150 g kandovaného ovoce, 50 g kandovaných pomerančů, 100 g sušených meruněk, 3 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, citrónová a pomerančová kůra, ½ lžičky soli, ½ tyčinky vanilky, na špičku nože skořice, mletého kardamonu mletého muškátového květu, 250 g másla na potírání, 500 g cukru moučky na posypání

Jak na to:

Do mísy nasypeme mouku a do středu vytlačíme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažné smetany, přidáme špetku cukru a necháme vykynout. Zbytek smetany, na kousky nakrájené máslo, lžičku soli, vanilkový cukr, skořici, vanilku, muškátový květ a kardamon (lze nahradit špetkou nastrouhaného muškátového oříšku) smícháme, mírně nahřejeme (asi na teplotu těla, ne teplejší spařili bychom kvasnice). Do kvásku přidáme žloutky a nahřátou tekutou hmotu, přilijeme rum (nejlépe je použít ten, ve kterém byly namočené rozinky, je aromatičtější) a zpracujeme na pevné těsto. Dobře prohněteme nejdříve vařečkou, aby nabralo vzduch, potom rukama natlučeme. Dáme na teplé místo kynout asi hodinu i déle. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Zatím připravíme ostatní přísady. Mandle a oříšky nasekáme (pokud nemáme hořké mandle nahradíme je sladkými, ale neoloupanými), sušené meruňky opláchneme a nakrájíme nadrobno, pokud máme v kandovaném ovoci větší kousky (např. celé třešně), nakrájíme je také, nastrouháme čerstvou citrónovou a pomerančovou kůru. Když je těsto dostatečně nakynulé, dáme ho na vál, znovu prohněteme, mírně rozválíme a přidáme připravenou směs oříšků a ovoce. Okraje zvedneme a směs prohněteme do těsta. Je to trošku obtížné, ovoce a oříšky vybíhají ven, chce to trochu trpělivosti, než se to vše spojí v jedno. Pokud je třeba mírně podsypáváme moukou, aby se nám to nelepilo na vál. Zpracované těsto mírně posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na vále necháme znovu asi hodinu až dvě kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 3-4 díly, z každého budeme formovat jednu štolu. Těsto znovu propracujeme rukama, vytvarujeme do válce dlouhého jako ¾ délky plechu, doprostřed položíme váleček na nudle a uděláme žlábek, který mírně do jedné strany rozšíříme (při pohledu na pomyslný řez bychom měli vidět něco podobné ležatému S), tu vyšší, nerozválenou půlku do toho žlábku na vyválené části překlopíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem pomazaným máslem a znovu necháme kynout, asi 20 minut. Vykynutou štolu pomažeme rozpuštěným máslem a dáme do středně vyhřáté trouby péct, prvních 10 minut neotvíráme troubu, aby se nám štola nesrazila. Po 10-15 minutách ještě zmírníme teplotu, štolu lehce překryjeme alobalem a pečeme mírně asi 15 minut, poté pootevřeme dvířka trouby a asi při 50 stupních necháme dojít dalších asi 15 minut. Zkontrolujeme píchnutím špejle, pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. Štolu ještě horkou přendáme i s papírem na mřížku a potíráme rozpuštěným máslem, dokud se vsakuje, poté ji hustě cukrujeme moučkovým cukrem (můžeme do něj přimíchat vanilkový), až se na štole vytvoří vrstva asi 1 cm (to co nám napadá okolo na papír přitlačíme na boky) a dáme vychladnout. Vychladlou zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a dáme uležet. Štola by měla být stará alespoň 2 - 3 týdny, nejlepší začíná být asi po měsíci, kdy jsou v ní nejlépe uvolněné všechny aromatické přísady.

Podobné recepty:

Jednoduchá vánoční štola, Novoroční bábovka, Vánoční tvarohová štola, Štola od koulidlo, Vánoční cukroví