Brokolice s kuřecími prsíčky se sýrovou omáčkou

Potřebujeme:

4 porce
350 g brokolice Mochov, 10 lžic olivového oleje, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžíce bazalky, 10 cl suchého bílého vína, sůl, mletý pepř - podle chuti
400g kuřecí prsa, 4 lžic olivového oleje, 2 lžíce koření na kuře
omáčka:2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky,
1 kostka zeleninového bujónu, 200 g sýr Gouda, 25 cl smetany 12%, sůl, pepř

Jak na to:

Omáčka: V malém hrnci si připravíme světlou máslovou jíšku, zeleninový bujón a vše necháme asi 15 minut pomalu provařit. Přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, až se sýr rozpustí.
V hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a mírně orestujeme. Dále přidáme brokolici a přehazujeme, až jsou růžičky brokolice pokryté olejem. Následně osolíme, opepříme a dusíme zhruba 5 minut. Růžičky vyndáme drátěnou naběračkou do připravené mísy. Do pánve přilijeme víno, přidáme bylinky, krátce povaříme a přelijeme brokolici.
Kuřecí prsa naporcujeme na plátky, promícháme s olejem a kořením. Na pánvi rozpálíme olivový olej, rychle orestujeme kuřecí maso, které vyjmeme do připravené misky. Do pánve přidáme 2 lžičky vývaru, provaříme a nalijeme na kuřecí maso.

Servis:
Na předehřátý talíř dáme připravenou brokolici, plátky kuřecích prsíček a přílohu podle své chuti.

Doporučená příloha:
Jako osvědčená příloha se hodí vařený brambor, ale nebojte se připravit si třeba gnocchi nebo nakrájet italskou ciabbatu.

Doba přípravy:
30 minut.
Takto připravenou brokolici můžeme podávat téměř ke všem pokrmům.

Autor receptu: Petra

Podobné recepty:

Brokolice se sýrovou omáčkou, Těstoviny s kuřecím masem a smetanovo-sýrovou omáčkou, Těstoviny s brokolicí, Kuře se smetanovo-sýrovou omáčkou, Brokolice se šunkovou omáčkou