Řecký koláč Galaktoboureko

Potřebujeme:

Balíček listového těsta (nebo dvě rozválené placky – prodávají se už rovnou v tomto stavu, ušetříte si práci),
70g cukru,3 vejce,70g dětské krupice,430ml mléka,Šťáva z půlky citronu,Vanilkový lusk, nebo esence, Máslo na pomazání těsta
Sirup – 70g cukru, 60ml vody, 2 lžíce citronové šťávy

Jak na to:

Těsto vyválíme na dvě placky. Na koláčovou formu dáme pečící papír a dáme jednu placku z listového těsta. V kastrolu si smícháme (vidličkou, nebo metličkou, nemusíme používat mixér) cukr, vejce, krupici a vše dobře promíchejte, přidejte mléko a vanilkovou esenci (nebo povařte vanilkový lusk) a nakonec vmíchejte citronovou stavu. Z a opravdu stálého míchání přiveďte k varu a nechte chvíli vychladit. Poté kaši, která vznikne nandejte rovnoměrně do koláčové formy na těsto a přiklopte druhým plátem těsta. Pečte asi půl hodiny na 180 stupňů, poté poklademe nahoru plátky másla, nebo pomažeme roztopeným máslem. Po další chvíli pečení (cca 15 minut) zalijeme sirupem, který si připravíme takto. V kastrůlku přivedeme k varu cukru a vodu a vaříme deset minut. Vychladíme a přidáme citronovou šťávu. Nalijeme rovnoměrně na horký koláč a vypneme troubu. Necháme vychladnout. Podáváme horký (stačí minutka v mikrovlnce) s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Celkový čas pečení je cca 45-60 minut.

Podobné recepty:

Řecký salát, Hlíva po řecky, Řecký salát, Osvěžující řecký krém, Česnek na řecký způsob