Kyselá pálivá polévka

Potřebujeme:

5-6 ks čínské houby shiitake, 100g pevného Tofu natural,
125ml bambusových výhonků z konzervy, nakrájených na plátky,
1l osoleného kuřecího vývaru nebo slepičího (mě se tedy osvědčil domácí slepičí), 1-2 lžíce tmavé sójové omáčky (klidně naší české), 1 lžička mleté červené pálivé papriky, 1 lžička sambal oelek, nebo sladké chilli omáčky, 100g kuřecího masa (slepičího), nakrájeného na malé kousíčky, 1/4 lžičky, nebo podle chuti vegeta, podravka, 3 lžíce octa z rýžového vína, 3 lžíce kukuřičné moučky smíchané se 4 lžícemi vody 1 bílek, trochu našlehaný , 2 lžičky sezamového oleje, 2 zelené šalotky (nebo pórek- nejlépe zelená část, nakrájené na diagonální )

Jak na to:

Namočit houby do vlažné vody a nechat je stát po 30min. Vyjmout z tekutiny a tu uschovat. Odkrojit nohy hub (nohy vyhodit) a nakrájet kloboučky na malinké kousky.
Položit tofu na desku, na které je několik vrstev papírového ubrousku a přikrýt jej opět vrstvou ubrousku, např. dnem hrnce. Do hrnce položit něco těžšího (sklenice medu) a nechat stát po 15–30min. (vytlačí se z tofu voda, což se dělá u mnoha receptů). Nakrájet tofu na malé kostičky.
Do vývaru přidat, sójovou omáčku, papriku, sambal oelek, tekutinu z hub, houby, bambusové výhonky a maso. Přivést do varu, snížit teplotu a dusit po 3min. Přidat vegetu, tofu a ocet. Přivést znovu do varu a přidat znovu promíchanou kukuřičnou moučku s vodou. Jemně míchat a pomalu přilévat trochu našlehaný bílek. Sejmout s ohně a pokapat olejem.
Podávat polévku v miskách posypanou šalotkou nebo pórkem.
Mě chutná polévka až druhý den, kdy jsou chutě proleželé, polévka je nejlepší opravdu hodně horká.
Pozn.
Na vývaru opravdu hodně záleží, musí být po uvaření silný a chutný, to je základ celé polévky. V čínských restauracích dělají vývar i z kachního masa, to dělá taky své.

Autor receptu: Vlaďka

Podobné recepty:

Kyselá polévka - couračka, Kyselá koprová polévka, Kyselá polévka s hlívou, Kyselá vaječná polévka, Kyselá vaječná polévka