Jablečný koláč

Potřebujeme:

Těsto: 20 g droždí, mléko, 40 g krystalového cukru, 500 g výběrové mouky, 100 g másla, sůl, 3 žloutky, 1 dcl mléka
Náplň: 1 000 g jablek, 200 g moučkového cukru, kůra z citronu, skořicový cukr, 1 žloutek na omaštěný

Jak na to:

Droždí dáme do vlažného mléka s cukrem a dvěma lžícemi mouky vykynout. Do nádoby dáme zbytek mouky, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, sůl, žloutky, a pokud je třeba, přidáme vlažné mléko. Z uvedených přísad připravit těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě postát 1 hodinu. Jablka očistíme, nastrouháme a podusíme. Do vychladlých jablek přidáme cukr, citronovou kůru, trošku skořicového cukru. Z těsta vyválíme 2 plátky. Na vymazaný plech dáme jeden plát těsta, na to navrstvíme jablkovou náplň, přikryjeme druhým plátem těsta. Potřeme rozkvedlaným žloutkem, necháme chvíli podkynout a pak ho v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Podobné recepty:

Jablečný koláč, Jablečný koláč - obrácený, Jednoduchý jablečný koláč, Jemný jablečný koláč, Jablečný koláč