Návojovsky kotlíkový guláš

10.12.2011
Potřebujeme:

recept je zhruba na 8 až 9 litrů velmi kvalitního guláše
1,5 kg hovězího masa z krku nebo nožiny, mast, 4cibule, sladká a pálivá paprika, pepř, mletý kmín, majoránka, rozetřený česnek, jeden hovězí bujón pikant, 2 dcl bílého vína, 2 dcl tmavého piva, 2 rajčata , 1 zelená a 1 červená paprika, 1 bramborové pyré v prášku, sůl, vegeta, 1 malá hořčice s feferonka, 1,5 kg brambor

Jak na to:

Nakrájenou cibuli osmažíme v kotlíku na sádle do zlatová, přidáme polovinu česneku a osmahneme asi 1 minutu. Přidáme pokrájenou hovězí na kostičky, okořeníme, orestujeme, přidáme pokrájené papriky a rajčata, kmín a orestujeme. Podlijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu. Během dušení vložíme hovězí bujón, vegetu, troška majoránky a 2 dcl vína. Kdyby to velmi husté dolijeme vodu.
Po hodině vložíme vepřové, pak sladkou a pálivou papriku, pikant, tmavé pivo, dolijeme vodu do půl kotlíku a vaříme asi tři-čtvrtě hodiny. Potom přidáme asi dvě hrsti brambor, zbývající česnek, majoránku a vaříme asi 10 minut. Přidáme zbylé brambory a vaříme asi 15 minut.
Pak vmícháme hořčici vaříme asi 3 minuty a pak pomalu přisypáváme bramborové pyré v prášku dokud se guláš nezahustí - okamžitě odstavíme. Dosolíme a dochutíme podle vlastní chuti.

Pozor: Jednotlivé časy jsou orientační, vaření může prodloužit nebo zkrátit podle toho jak nám hoří pod kotlíkem-nesmí to vřít protože se rozbije maso na kaši-třeba často míchat a chutnat.

Tip: Pro zlepšení chuti se může použít i tekuté maggi koření a koření na zvěřinu.

Podobné recepty:

Kotlíkový guláš, Kotlíkový guláš, Štiavnický kotlíkový guláš, Kotlíkový guláš, Zelný guláš