Makovník

Potřebujeme:

100 g moučkového cukru, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 2,5 dcl mléka, 70 g másla, cukr na posypání
Kvásek: 30 g droždí, 5 g moučkového cukru, 1 dcl mléka
Maková nádivka: 300 g máku, voda, 70 g práškového cukru, mandlové aroma, 30 g másla, 50 g rozinek, 2 bílky

Jak na to:

Z droždí, cukru a teplého mléka připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku, vykynutý kvásek, teplé mléko a vypracujeme těsto. Když se vše spojí, pomalu přidáme rozehřáté máslo, znovu vypracujeme a dáme kynout na teplé místo. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme do tvaru obdélníku, rovnoměrně na ně rozetřeme makovou nádivku, svineme, vložíme do vymaštěných úzkých podlouhlých plechových forem a necháme ještě kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vložíme ho do dobře vyhřáté trouby a pečeme 45 min. Ještě teplé záviny vyklopíme z forem a posypeme cukrem. Podáváme až druhý den.
Náplň: Mák na makovou náplň umeleme, přidáme cukr, mandlové aroma, máslo, rozinky a nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Podobné recepty:

Makovník, Perníkový motanec, Kynutý makovník z rebarborou, Račiansky makovník a ořechovník