Velikonoční slaná pochoutka

Potřebujeme:

400 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 20 g másla, vejce, lžičku cukru, lžičku soli, na posypání mák, len, oloupané slunečnicová či dýňová jadérka

Jak na to:

Připravíme si kvásek. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, rozdrobené droždí a necháme vykynout. Mouku smícháme se solí. Kvásek přidáme do mouky a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučněném vále těsto rozdělíme na několik částí, z každé Uděláme váleček a upleteme rozmanité tvary. Případně lehce rozválíme na tloušťku asi 2,5 až 3 cm a vykrajovátka vykrajujeme zajíčky, kuřátka a pod. Rozložíme na omaštěný plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí (případně posypeme jádry) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 C asi 20 min.

Podobné recepty:

Slaná pochoutka, Velikonoční hrudka, Slaná pochoutka z listového těsta, Bílá pochoutka, Plněné mrkvové taštičky