Skořicový dort

26.9.2011
Potřebujeme:

Těsto: 5 vajec, 2 PL vlažné vody, 150 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g hladké mouky, 1 KL kypřícího prášku do pečiva
Náplň: 500 g jablečného kompotu nebo pyré, 80 g cukru, 1 balíček skořicového cukru, šťávu z jednoho citronu, 5 PL rumu, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vlažné vody, 125 ml smetany ke šlehání, ½ balíčku Smeta-fixu
Na ozdobení: 125 ml smetany ke šlehání, ½ balíčku Smeta-fixu, 1 lžíce kakaa, 1 PL moučkového cukru

Jak na to:

Ušleháme vejce s vodou, cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme do pěny. Těsto nalijeme do formy a pečeme 35 min. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme a kolem dna upevníme očištěný okraj formy. Na náplň rozmixujeme jablkový kompot a pyré smícháme s cukrem, se skořicí, s citronovou šťávou a rumem. Želatinový ztužovač připravíme s vodou a vmícháme do jablečné směsi. Smetanu ušleháme se Smeta-sixom a vmícháme do hmoty. Polovinu náplně nalijeme do formy na spodní plát korpusu. Navrch položíme střední plát korpusu a naneseme zbytek náplně. Ze zbývajícího korpusu vykrojíme formičkou hvězdy. Posypeme ho kakaem, položíme na povrch a přitlačíme na náplň.
Tip: Dort uložíme asi na 4 hodiny do chladničky. Na ozdobení ušleháme smetanu se Smeta-fixem a potřeme okraj dortu. Piškotové hvězdy poprášíme kakaem a moučkovým cukrem a dort jimi ozdobíme.

Podobné recepty:

Tvarohový štrúdl, Ořechový závin, Smažené broskve, Tvarohovo-jogurtový rychlý koláč, Smetanový pohár