Smažená zelenina

Potřebujeme:

2 lilky (celkem asi 500 g) nakrájené na kostičky, 70 ml olivového oleje, 2 velké cibule nakrájené na plátky, 3 stroužky česneku nakrájené na jemno, 1 červenou papriku (80-100 g), 1 žlutou papriku (80-100 g), 2 velké cukety nakrájené na kostičky, 650 g rajčat oloupaných (nebo 400 g konzervovaných krájených)
směs bylinek: tymián, bazalka, šalvěj, estragon, sůl, čerstvě mletý pepř

Jak na to:

Na oleji osmažíme cibuli a česnek do sklovitá. Na nich pak osmahneme na kostičky pokrájený lilek, mladé cukety a papriky, které průběžně solíme a kořeníme pepřem. Jako poslední přidáme oloupaná nakrájená rajčata. V první fázi jídlo děláme na silném plameni, když přidáme rajčata plamen snížíme. Na závěr přidáme směs nasekaných, nejlépe čerstvých bylinek, které se už jen chvilku vaří, aby jídlo správně vonělo. Výsledný produkt by měl mít tak trochu konzistenci leča, ale důležité je, aby se jednotlivé zeleniny nerozvařily. Pokud je třeba, klidně jídlo podlijeme suchým bílým vínem. Dá jíst jako hlavní jídlo s bílým chlebem, jako teplá příloha k masu, ale je vynikající i studené předkrm nebo salát.

Podobné recepty:

Vynikající zapékaná zelenina, Smažená niva v šunce, Smažená makrela, Smažená cuketa se skořicí, Rybí polévka