Sambar

14.11.2012
Potřebujeme:

1,4 l vody, 3 PL rostl. oleje, 3 lžičky soli, 1 lžičku semínek černé hořčice, 250 g zeleného loupaného hrachu, 1 ½ lžičky mletého indického kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1 ½ lžičky kajenského chilli nebo 2 nakrájené čerstvé chilli, 675 g zeleniny (lilek, mrkev, rajčata, zelená fazole al. dýně), 1 lžičku kurkumy, 50 g Tamarindo, 4 PL mletého kokosu

Jak na to:

Začněte ohřevem slané vody k varu. Hrách přeberte, promyjte a nechte oschnout. Vhoďte ho do vařící vody a odkrytý vařte 10 minut. Odstraňujte případnou pěnu a slupky hrachu, které se hromadí na povrchu. Potom hrnec přikryjte a za občasného míchání vařte na středním plameni 15 až 20 minut. Hrách by měl změknout, ale neměl by se rozvařit.
Než se hrách vaří, omyjte a nakrájejte zeleninu na malé kostky. V malém množství vody povařte tamarind a vymačkejte z něj šťávu (na 225 g Tamarindo 250 ml vody). Pokud tamarind nemáte, můžete jeho příchuť nahradit směsí citrónové šťávy a hnědého cukru (cca 6-8 lžičky hnědého cukru + šťáva z ½ citrónu).
V pánvi rozehřejte olej a smažte hořčičná semínka. Když se přestanou loupat, přidejte práškové koření, několik sekund smažte, a potom přidejte zeleninu (lilek musí předtím povařit). Smažte ještě dalších 10 až 15 minut, dokud veškerá zelenina nezíská světle hnědou barvu. Potom přidejte strouhaný kokos a smažte další 2 minuty.
Tu dobu by měl být hrách hotový. Zeleninu a tamarindový extrakt nalijte do hrachu a dobře zamíchejte. Zeslabte oheň a vařte odkryté, dokud hrách není úplně rozvařený a hustý a zelenina měkká.

Podobné recepty:

Dýňová sabdží