Citrónový jablečný dort

7.10.2011
Potřebujeme:

Těsto: 1,5 poháru polohrubé mouky, 1 sklenice kr.cukru, 5 vajec, 1 citron, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 PL Solamylu, ¼ sklenice oleje, 4 PL horké vody
Jablečná nádivka: 1,5 kg jablek, 2 Zlaté klasy, 5 PL kr.cukru, 100 ml vody
Na vrch: připravenou šlehačku z 1 balení šlehačky v prášku a mléka

Jak na to:

Celá vejce vyšlehejte ručním šlehačem s cukrem, během míchání přidejte horkou vodu a pomalu i olej, a šlehejte tak dlouho až dostanete tuhou pěnu. Citron nastrouhejte na struhadle, vytiskněte šťávu a přidejte do vaječné směsi. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a Solamylem a jemně vmíchejte do vyšlehaných vajec. Těsto dejte do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečte při teplotě 170 ° C asi 35 min. Jablečná masa: Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na struhadle, přidejte cukr. Dejte do hrnce, přidejte 100 ml vody a vařte asi 20-30 min. Do horkých rozvařených jablek vsypte vanilkové pudinky rozmíchané v malém množství vody a důkladně promíchejte do zhoustnutí. Upečené těsto překrojte na 2 pláty. Spodní plát těsta natřete jablečnou masou a uložte něj druhý plát. Nechte ve skladu hodinu stát. Nejlepší je to plnit v dortové kruhu, aby se neroztékalo. Po ztuhnutí vrch a boky potřete šlehačkou, vidličkou po bocích nakreslete vlnky. Vyzdobte kousky citronu a v chladu nechte 1-2 hod. stát.

Podobné recepty:

Citrónový koktejl, Nepečený jablečný dort, Džus z cukety, Nepečený piškotový - jablečný dort, Jablečný dort s piškotami