Norský losos

7.10.2011
Potřebujeme:

1 plát lososa, nové brambory, sůl, pepř, celý kmín, čerstvý nebo sušený tymián, pepř piffi nebo pokud není tak koření na grilování, zeleninu na grilování a to mrkev, žampiony, strukového fazolí, květák, brokolici, hrášek, dále kopr, mléko, mouku, olej, cukr, ocet

Jak na to:

Lososa si umyjeme, pak ho pořádně vysušíme utěrkou, trochu osolíme a posypeme tymiánem z jedné i druhé strany. Nejlepší je losos s kůží. Necháme asi půl hodiny odstát a dáme péct zhruba na 35 min. do trouby při teplotě 180-200 C. Přejdeme na omáčku. Je to klasická koprová omáčka. Uděláme si zavářku z oleje a mouky, pak přidáme mléko a osolíme. Postupně přidáváme kopr každý podle chuti. Když se to začne vařit a bude to dost husté odstavíme, dochutíme cukrem a octem. Grilovanou zeleninu připravíme v pánvi na oleji a přidáme piffi koření nebo, když není grilovací koření promícháme, zakryjeme a necháme trochu podusit a odstavíme. Rané brambory si uvaříme celé (musí být malinké), když se uvaří tak vylijeme vodu osolíme je, přidáme kmín a zalijeme olejem a promícháme. Postupně servírujeme na talíři brambory s kouskem lososa, přidané zeleniny a zalité koprovou omáčkou. Výborná kombinace. Je to originál Norský recept.

Podobné recepty:

Grilovaný norský losos, Losos se smetanovou omáčkou, Losos na rajčatech, Losos s rajčatovou omáčkou, Opékané langustiny se sherry a kapary