Bobaľky

Potřebujeme:

Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 1 KL soli, 2 PL cukru, 2 PL sádla, 1,5 dcl mlék
Kvásek: 0,5 l mléka, 1 droždí, 5 PL mouky odebrat do kvásku, 2 lžičky cukru
Na upečené bobaľky máslo 200 g. A podle chuti - kysané zelí, mák nebo ořechy

Jak na to:

Uděláme si kvásek - do vlažného mléka rozdrtíme droždí, přidáme mouku, cukr a vidličkou vyšleháme. Necháme odstát 10 minut.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek, sádlo a mléko. Pokud Mícháme ručně, tak dlouho, dokud se na ruka od těsta očistí - nelepí se. Vymícháne těsto posypeme moukou a necháme přikryté vykynout na teplém místě 30 minut.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vykrajujeme si z něj bochánky. Z bochníků děláme škubánky a ty krájíme asi tak v tloušťce prstu. Poklademe natěsno na vymazaný plech. Na plechu necháme 5 minut odstát a dáme upéct do trouby nahřáté na 250 ° C. Hotových máme asi tak 1200 g bobaľok.
Bobaľky můžeme dělat na různé způsoby - slanou i sladkou verzi. Slané např. s osmaženým kysaným zelím nebo tvarohem, sladké s mákem, ořechy.
Postup: 500 g bobaľok zapařit vroucí vodou (cca 2-3 l vody). Mícháme je, aby změkly. Přecedíme, polijeme rozpuštěním máslem.
Tip: Dobře chutnají pouze osolené, maštěné máslem bez jiných ingrediencí jako příloha ke kapustnici, namísto chleba nebo koláče, ne jako samostatný chod.