Hroznový šťavnatý koláč

12.10.2011
Potřebujeme:

Těsto: 125 g hladké mouky, 60 g másla, 1 žloutek, 3 PL vody, 1 vanilkový cukr, špetku soli
Náplň: 3 vejce, ½ dcl smetany, 150 g krystalového cukru, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, moučkový cukr na posypání, hrozny

Jak na to:

Na desku si dejte mouku, máslo a žloutek. Přidejte vodu a vanilkový cukr. Těsto prohněťte na hladký bochánek a vyválejte. Těsto vyválejte na takovou velikost, jakou velkou máte formu na koláč. Formu vymažte máslem a vysypte trochou jemné strouhanky, příp. kokosem. Těsto přeneste z desky a jemně ho natlačte do formy. Okraje odkrojte. Vidličkou těsto propíchejte a dejte ho do lednice na čas, pokud pořídíte hrozny a uděláte nádivku. Hrozny omyjte a nechte pořádně odtéci. V míse si vyšleháme tři celé vajíčka s krystalovým cukrem. Přidejte lžíci hladké mouky a půl deci smetany. Pokud je těsto řídké, dejte méně smetany. Hrozny napěchujeme do formy. Bobule zalijte nádivkou. Pokud máte menší nebo větší formu, přizpůsobte objem nádivky formě. Nalijte asi o něco více než do 3 / 4 výšky formy, pokud máte vyvýšené okraje, dejte více nádivky. Koláč pečeme při teplotě 175 stupňů asi 35-40 minut. Peče se déle, tak vrch přikryjte alobalem, aby neshořel. Vrch koláče bude nejprve po upečení velmi křehký, snažte se ho rukama nezbořit. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.

Podobné recepty:

Zemplínska pochoutka, Jablečný šťavnatý koláč, Jablkové šupinky, Šťavnatý jablkový koláč, Hroznový džus