Hummus

Potřebujeme:

450g cizrna, česnek, olivový olej, sůl, citron, mletý kmín, tahini pastu, čerstvou bazalku, arabský chléb (pita), čerstvou zeleninu

Jak na to:

Uvaříme cizrnu: Cizrna namočíme na noc do 2 l vody a osolíme 2 lžičkami soli. Na druhý den vodu slijeme, přidáme zas 2 l vody, tentokrát neosolíme a vaříme v tlakovém hrnci hodinu. Po otevření přidáme 1 lžičku soli a provaříme ještě 10 min. Uvařený cizrna přecedíme (vodu si nechte bokem) a dáme do mísy. Pořádně ho rozmixujeme s ponorným mixérem, aby vznikla kaše. Při mixování můžeme dolévat vodu z cizrny, záleží jak chceme mít hummus hustý. Přidáme 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 PL tahini pasty (dá se koupit v bio obchodech, nebo si ji vyrobíte sami-viz recept tahini pasta), citrónovou šťávu ze dvou citronů, osolíme, opepříme a vše ještě pořádně promícháme mixérem. Podáváme v miskách, namáčíme arabský chleba a zajídá čerstvou bazalkou a zeleninou.
Obměny: Můžete přidat i zakysanou smetanu, nebo různé arabské koření, hummus dostane zas jinou příchuť.

Podobné recepty:

Tahini pasta, Hummus z hrachu, Omáčka z cizrny