Velikonoční věnec

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, sůl, 40 g droždí, 50 g krystalového cukru, 2,5 dcl mléka, 100 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rozinek namočených v rumu, 50 g mandlových lupínků, 100 g kandované citronové kůry , 1 žloutek, 30 g moučkového cukru

Jak na to:

Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, uděláme důlek, do ní rozdrobíme droždí, posypeme 2 lžičkami moučkového cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme kynout. Do vykynutého kvásku přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a vypracujeme hladké těsto. Nakonec přidáme rozinky, prohněteme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 40 minut kynout. Vykynuté těsto na pomoučněném vále prohněteme a rozdělíme na dvě části. Z každé uděláme tři kousky, Vyválíme palice a upleteme věnec. Přendáme ho na vymazaný plech, necháme chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme moučkovým cukrem, kousky citronové kůry, mandlovými lupínky a upečeme ve vyhřáté troubě.

Podobné recepty:

Velikonoční věnec, Velikonoční kynutý věnec, Velikonoční věnec, Kynutý věnec, Likérový ​​věnec s mandarinkami