Perníkové velikonoce

Potřebujeme:

Těsto na cca 5 plechů
125 g tekutého medu, 200 g krystalového cukru, 1 bal.Vanilkového cukru, 150 g másla nebo Hery, 4 lžíce mléka, 1 vrchovatou KL mleté ​​skořice, 400 g hladké mouky, 100 g Solamylu (bramborový škrob), 2 vrchovaté KL holandského typu, 1 bal.Kypřicího prášku do pečiva
Poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, 2-3 lžíce citronové šťávy přip.potravinářské barvivo
Na dokončení: marmeládu na slepení, 1 bal.jedlé trávy (dekorace ze škrobu), malé čokoládová vajíčka na ozdobu

Jak na to:

Med s cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a mlékem pomalu zahříváme, dokud se med s cukrem nerozpustí. Hmotu nalijeme do nádoby na šlehání a necháme vychladnout.
Do téměř vychladlé hmoty zašleháme elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni otáček skořici. Smícháme mouku s kypřícím práškem, Solamylem a kakaem - směs prosijeme a 2 / 3 po částech zašleháme do hmoty el. šlehačem na středním stupni otáček.
Zbytek zpracujeme na pracovní desce. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky.
Z těsta vyválíme asi 0,5 cm tenkou placku, vykrajujeme formičkami nebo pomocí nože různé motivy (zajíčci, slepičky, beránek, vajíčka apod..) A několik koleček (které budou sloužit jako podstavce). Vykrojené motivy poklademe na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct: elektrická trouba: cca 180-200 ° C (předehřát)
horkovzdušná trouba: cca 160-180 ° C (předehřát)
plynová trouba: stupeň 3-4 (předehřát)
s dobou pečení každý plech 10-15 minut.

Po upečení přendáme motivy z plechu a necháme vychladnout.

Na polevu vytřeme z moučkového cukru a citrónové šťávy hustou hmotu. Pokud chceme, můžeme přidat potravinářské barvivo. Polevou naplníme zdobící sáček a vychlazené perníčky ozdobíme. Pomocí polevy také slepíme vykrojené kolečka (podstavce) ke spodní části motivů (např. ke spodní části zajíčka), aby motivy lépe stáli. Necháme sušit.

Některé motivy můžeme k sobě slepit zády pomocí marmelády. Na tác dáme jedlou trávu a do ní rozestavět velikonoční perníčky. Příp. můžeme perníčky poskládat do naklíčených obilí, pokud neseženeme jedlou trávu. Nakonec poklademe do trávy malé čokoládová vajíčka.

TIP: Přípravu si můžete maximálně zjednodušit, pokud máte doma v zásobě od Vánoc směs na pečení Perníčky Dr.Oetker, která byla určena výhradně na vánoční trh, ale je možné, že Vám doma nějaké balení zůstalo.

TIP 2: Perníčky na vzduchu rychle ztvrdnou. Pokud budete chtít tuto dekoraci později konzumovat, doporučujeme celé aranžmá přikrýt igelitem a dát k němu rozkrojené jablko.

Podobné recepty:

Karamelové hvězdičky, Voňavý jablečný koláč, Svěží pomazánka na velikonoce, Perníkove kuličky, Perníkové trifle