Hovězí polévka s opraženými sýrovými noky

Potřebujeme:

1 malou mrkev, 300 g mraženého hrášku, 1 lžíci másla, pažitku na ozdobení, sůl a pepř dle chuti, 2 kostky hovězího bujónu, 2 lžíce másla, 75 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g plesnivého sýra, trochu posekané petrželky, mast na smažení

Jak na to:

Do kastrolku nalijeme 100 ml vody, přidáme máslo a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud se z těsta nevytvoří hladká hmota. Mícháme ji ještě asi dvě minuty, dokud se nezačne lepit. Těsto dáme do mísy a postupně přimícháme vajíčka, osolíme, jemně opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať, nahrubo nastrouhaný sýr a pořádně promícháme. Dvěma lžičkami vyformujeme z těsta noky a na rozpáleném sádle je opečeme dozlatova. Vyjmeme je a poklademe na papírový ubrousek, aby se zbavili přebytečné mastnoty. Mrkev nakrájíme na malé nudličky, osmahneme na másle a zalijeme litrem vody. Vodu přivedeme k varu, rozdrobíme do ní bujón, promícháme, přidáme hrášek a necháme chvilku vařit. Opečené noky naložíme do talířů a zalijeme horkou polévkou se zeleninou. Polévku nakonec ozdobíme sekanou pažitkou.

Podobné recepty:

Zeleninová polévka se sýrovými noky, Krková polévka, Hřibová polévka, Hovězí polévka s těstovinami, Zeleninová polévka s noky