Jablečno-hruškový koláč s ořechy

14.11.2012
Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 balíček kypřícího prášku, 1 chemicky neošetřený citron, špetka soli, tuk a mouku na vymazání a vysypání plechu
Náplň: 6 hrušek, 6 jablek, 200 g lískových oříšků, 200 g vlašských ořechů, 125 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukruv, 4 PL mléka

Jak na to:

Ve větší misce smícháme šlehačku, 250 g moučkového cukru, celá vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli a vypracujeme hladké těsto.
Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do horké trouby. Pečeme asi 10 minut, pak vyndáme.
Lískové oříšky nasypeme na suchý plech, vložíme do horké trouby a několik minut jejich opékáme do světlehnědá.
Ještě teplé je nasypeme do utěrky, odstraníme slupku a necháme vychladnout. Spolu s vlašskými ořechy jejich nasekáme nahrubo. Ve větší pánvi rozpustíme máslo.
Přidáme 250 g moučkového cukru, vanilkový cukr a na mírném ohni vše rozpustíme.
Do vzniklé směsi opatrně vlijeme mléko a přidáme posekané lískové a vlašské ořechy. Jablka a hrušky oloupeme, překrojíme napůl a odstraníme jádřince.
Na předpečené těsto poklademe půlky jablek a hrušek plochou stranou dolů. Na ovoce rovnoměrně vylijeme zkaramelizované ořechovou směs. Vložíme do trouby a při stejné teplotě dopékáme
20 až 30 minut. Krájíme až po úplném vychladnutí.
Podáváme se šlehačkou ochucenou skořicí nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Podobné recepty:

Hruškový koláč se skořicí, Jablečno-hruškový koláč s marcipánem, Kuřecí prsa s rokfortovou omáčkou, Krůtí prsa s rokfortovou omáčkou, Jablečno-ořechové cookies