Včelí koláč

Potřebujeme:

Kynuté těsto: 500 g polohrubé mouky, kostku kvasnic, 75 g cukru, špetku soli, ¼ l vlažného mléka, 50 g změklého másla
Poleva: 1 vanilkový lusk, 150 g másla, 150 g medu, 6 PL mléka, 200 g mandlových lupínků
Náplň: 2 bílky, 1 plátek želatiny, 75 g smetany, 70 g medu, 2 žloutky, 250 g jemného krémového tvarohu

Jak na to:

Z přísad dobře vypracujeme těsto, prohněteme kynuté těsto a necháme ho na teplém místě kynout.
Dokud bude těsto kynout, vyškrábat vnitřek vanilkového lusku, smícháme ho s máslem, medem a mlékem a necháme ho asi 2 min. vařit.
Pak do polevy vmícháme mandlové lupínky a odstavíme z ohně, aby vychladla. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení.
Vykynuté těsto ještě prohněteme a dáme na plech.
Rovnoměrně ho rozetřeme na plech a necháme ještě asi 30 min. odpočinout - nakynout na plechu. Potom stěrkou navlhčenou ve vodě opatrně natřeme mandlovou polevu na těsto.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 ° C, asi na 25 min. Koláč po upečení necháme vychladnout.

Náplň: Bílek vyšleháme a želatinu necháme asi v 2 PL vody změknout. Smetanu s medem zahřejeme a necháme vařit asi 1-2 min. Rendlík odložíme z ohně.
Dobře vyždímaný želatinu za stálého míchání rozpustíme v horké smetaně. Vmícháme žloutky. Po lžících vmícháme tvaroh. Krém necháme vychladnout. Jakmile začne krém rosolovatět (tuhnout), vmícháme do něj vyšlehaný bílek.
Když koláč vychladne, vodorovně ho překrojíme na polovinu. Spodní polovinu natřeme krémem a položíme druhou polovinu, natřenou mandlovou polevou.

Podobné recepty:

Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek, Mražený koláč