Živánská pečeně

Potřebujeme:

500 g hovězího masa, 500 g vepřové kýty nebo plece, 500 g jehněčího nebo telecího masa, 250 g uzené slaniny (uzeného vepřového bůčku), 500 g cibule, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku sladké červené papriky (může být část štiplavé) , 1 lžičku mletých borůvek, 1 lžičku mletého zázvoru (zázvoru), 2 lžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lžíce hořčice, 1,5 dl oleje, 0,5 l červeného vína

Jak na to:

Olej utřeme s hořčicí, kořením, solí a na kousky olámanými bobkovými listy. Maso nakrájíme napříč vlákny na plátky (jako na řízky), vyklepeme je a nakrájíme na přibližně stejné čtverce o rozměrech přibližně 4 x 4 cm a vložíme ho do kořeninových směsí, promícháme a odložíme do lednice alespoň na 12 hodin. Na stejně velké, ale tenké plátky pokrájíme slaninu a cibuli na kolečka. Pokrájené čtverečky masa ukládáme střídavě se slaninou a cibulí do pekáče (zapékací misky), do řad po délce pekáče. Zbytek nálevu vylijeme na maso v pekáči. Masa, slaniny a cibule by mělo být tolik, aby byl pekáček bez jakýchkoliv mezer plný. Vše zalijeme červeným vínem, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a pečeme v troubě při 150 stupních. 30 minut pro dopečením maso odkryjeme a dopečeme. Celková doba pečení by měla být co nejdelší.

Podobné recepty:

Živánská na rožni, Živánská pečeně se šalvějí, Živánská pečeně, Živánská pečeně, Pečené pstruhy