Pomerančový dort

4.11.2011
Potřebujeme:

6 vajec, 250 g moučkového cukru, 1 pomeranč, 200 g hrubé mouky, tuk a hrubou mouku, na vysypání formy
Náplň: 150 g másla, 150 g práškového cukru, 3 žloutky, 1 pomeranč, 100 g oloupaných mandlí, 2 lžíce rumu, 1 pomeranč na ozdobení, 30 g mandlových lupínků

Jak na to:

Těsto: 2 celá vejce a 4 žloutky utřeme do pěny s moučkovým cukrem. Přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z jednoho pomeranče. Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh, který střídavě přimícháme do těsta s prosátou hrubou moukou. Do vymazané a vysypané dortové formy nalijeme těsto a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Náplň: Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáme 3 žloutky, nastrouhanou pomerančovou kůru, oloupané mleté ​​mandle a rum. Dobře promícháme. Upečené těsto necháme vychladnout, pak rozřízneme na polovinu a pokapeme pomerančovou šťávou. Jeden plát těsta potřeme náplní a přikryjeme druhým plátem těsta. I vrch a boky dortu potřeme náplní. Dort dozdobíme pomerančovými měsíčky a mandlovými lupínky.

Podobné recepty:

Tequila Sunrise, Dýňový ( tykvový) kompot, Kuřecí romeo a julie, Pomerančové dortíčky, Pomerančový-sněhový koláč