Krůta s přílohami

9.12.2011
Potřebujeme:

Krůta s hmotností asi 3,5 kg, sůl, čerstvé mletý pepř, 250 ml silného drůbežího vývaru na podlévání

Náplň: 2 ks řapíkatého celeru, 1 cibuli, 75 g másla, 200 g klobásový směsi, 1 svazek petržele, 4 větvičky tymiánu, 3 snítky šalvěje, sůl, čerstvé mletý pepř, 200 ml kuřecího vývaru, 400 g staršího bílého chleba nebo pečiva, 3 PL rozpuštěného másla

Omáčka: 100 ml suchého bílého vína, 200 ml smetany na vaření

Jak na to:

Náplň: Cibuli a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme. Na pánvi zpěníme máslo a asi 5 minut v něm smažíme cibuli a celer na mírném plameni. Přidáme klobásové směs a za stálého míchání dále pečeme asi 3 až 4 minuty.
Potom k zelenině s klobásou přimícháme připravené bylinky a vše ochutíme solí a pepřem.
Suchý chléb postupně promícháme s vývarem a zeleninovou směsí tak, abychom získali hmotu vlhké, ale ne tekuté konzistence.
Je možné, že na to nespotřebujete celé množství chleba.
Krůtu omyjeme. Zevnitř i zvenčí ji potřeme solí a pepřem a naplníme připravenou chlebovou nádivkou. Pak krůtu zašijeme režnou nití.
Rozpuštěné máslo zahřejeme na velkém pekáči na sporáku. Na silném plameni v něm opečeme krůtu ze všech stran a polijeme drůbežím vývarem.
Připravenou krůtu uložíme hrudí nahoru a pečeme na spodním roštu trouby asi 2,5 hodiny při teplotě asi 175 ° C a průběžně poléváme výpekem.
Upečenou krůtu zabalíme do hliníkové fólie a necháme krátce odpočívat.

Omáčka: Vychladlý výpek zbavíme tuku a znovu zahřejeme na sporáku. Přidáme víno a přelijeme přes jemné sítko do hrnce. Vaříme na silném plameni, dokud nám nezůstane jen polovina původního množství.
Pak výpek zaléváme postupně smetanou a vaříme do zhoustnutí.
Ochutíme solí a pepřem a podáváme v hotové míse. Podáváme s rozinkovým knedlíčky s ořechy, brambory z trouby, zeleninou a brusinkovou omáčkou.

Podobné recepty:

Krůta s pomeranči, Krůta s pomeranči, Krůta pečená na bylinkách, Krůta s kaštanovou nádivkou, Gofry