Kachna na divoko

Potřebujeme:

1 kachnu, sůl, 50 g slaniny, 40 g kachních masti, 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), kousek očištěné citronové kůry, 2 lžíce octa, 1 cibuli, 4 zrnka černého a 2 zrnka nového koření, na hrot nože tymiánu, 1 malý bobkový list, 1 hřebíček, 20 g sádla, 20 g hladké mouky a 10 g cukru na jíšku, 1 dcl červeného vína, šťávu z poloviny citronu

Jak na to:

Vykuchanou, očištěnou kachnu osolíme a prošpikujeme proužky slaniny. Na kachních sádle dorůžova osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme všechno koření, očištěnou citronovou kůru, trochu masového vývaru a ocet. Do tohoto základu vložíme připravenou kachnu a přikrytou dusíme v troubě do měkka. Během dušení podléváme polévkou nebo horkou vodou. Kachnu vyjmeme ze šťávy a odložíme na teplé místo. Z mouky, sádla a cukru připravíme červenou jíšku, rozředíme ji precedent a přetření šťávou z kachny a podle potřeby ještě polévkou. Nakonec omáčku okyselíme citrónovou šťávou, přilijeme červené víno a ještě trochu povaříme. Kachnu můžeme před podáváním rozdělit na menší porce a šťávu nalít do omáčníky. Podáváme s dušenou červeným zelím a smaženými bramborovými knedlíčky.

Podobné recepty:

Kachna na divoko se smetanovou omáčkou, Kachna na medu, Majoránková pečená kachna, Plněná kachna, Česneková kachna