Výborný makový koláč
Potřebujeme:1 pohár krystalového cukru, 7 vajec, 6 lžic teplé vody, 2 sklenice polohrubé mouky, 2 sklenice celého máku, 1 / 2 balíčku kypřícího prášku
Náplň: 400 ml mléka, 1 sklenice krystalového cukru, 1 Zlatý klas, 250 g másla
Drobenku: 100 g sekaných vlašských ořechů, 1 lžíci másla, 1 / 2 balíčku vanilkového cukru, 2 lžíce krystalového cukru
Těsto: Cukr, 6 žloutků a teplou vodu utřeme do pěny, postupně přidáme sníh ze 7 bílků, prosátou mouku s kypřícím práškem a nepomleté mák.
Těsto rozetřeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Vychladlé těsto podélně překrojíme.
Náplň: V mléce rozmícháme 1 žloutek, cukr, Zlatý klas a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Když vychladne, přidáme do ní změklé máslo a utřeme v mixéru.
Větší část náplně natřeme na první plát těsta, přikryjeme druhým plátem a na něj natřeme zbytek.
Drobenku: Ořechy opražíme na 1 lžíci másla, přidáme vanilkový a krystalový cukr. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, pozor ne zkaramelizovat.
Vychladlou drobenku rovnoměrně rozdělíme na celý povrch koláče.
Hrnkový makový koláč, Líný makový koláč, Makový koláč, Babiččin drobenkový koláč, Rychlý,snadný a výborný švestkový koláč