Skládaný dort

8.11.2011
Potřebujeme:

Piškotové těsto: 4 vejce, 120 g krystalového cukru, 90 g polohrubé mouky, 30 g maizeny, 2 lžíce kakaa
Křehké těsto: 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 100 g másla
Náplň: 3 vejce , 150 g krystalového cukru, 50 g mletých ořechů, 250 g másla, 0,5 dcl vody, 2 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce rumu
Na ozdobu: čerstvé ovoce, zbývající krém, mandlové lupínky

Jak na to:

Piškotové těsto: Vejce s cukrem vyšleháme. Mouku, maizenu a kakao smícháme a opatrně vmícháme do vaječné pěny. Těsto vylijeme na plech vyložený mastným papírem a upečeme. Upečené těsto dáme i s papírem na vlhkou utěrku a stočíme do rolády. Vychladlé nakrájíme na stejné proužky široké asi 5 cm.
Křehké těsto: Mouku prosejeme na desku a ve středu uděláme důlek. Do ní dáme cukr, vanilkový cukr a vejce. Máslo nastrouháme na hrubším struhadle a spolu s ostatními surovinami vypracujeme na hladké těsto. Těsto rozválíme do kruhu a upečeme. Vychladlé těsto potřeme tenkou vrstvou krému. Pásy piškotového těsta potřeme krémem a postupně od středu křehkého těsta na sebe lepíme, dokud nevyplníte celý kruh. Vnější kruh piškotového těsta potřeme krémem a ozdobíme mandlovými lupínky. Vrch dortu potřeme zbylým krémem a ozdobíme čerstvým ovocem. Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme nad parou do zhoustnutí. Máslo utřeme do pěny. Vodu, krystalový cukr a rum provaříme a horké vlijeme do mletých ořechů. Necháme vychladnout a vmícháme do másla.

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Skládaný dort, Piškotový dort