Citrónový koláč

6.12.2011
Potřebujeme:

Těsto: 150 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžíci rozinek, špetku soli, tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy, luštěniny na zatížení těsta (hrách nebo fazole)
Náplň: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, šťávu a kůru ze dvou citronů, 150 g rozpuštěného másla

Jak na to:

Těsto: Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a prosátou mouku a vypracujeme těsto. Do utřeného těsta přidáme umyté okapané rozinky. Těsto odložíme na několik hodin do chladničky.
Těsto tence vyválíme a vyložíme jím vymaštěnou a vysypanou kulatou formu tak, aby vznikl 3-4 cm vysoký okraj. Formu s těstem opět odložíme na pár minut do chladničky.
Z pergamenového papíru vystřihneme kruh velikosti formy, položíme ho na těsto a nasypeme na něj luštěniny (aby se na těsto při pečení netvořily bubliny).
Koláč vložíme do horké trouby a pečeme asi 15 minut, pak formu vyjmeme, odstraníme papír a luštěniny.

Náplň: Vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Opatrně přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na těsto.
Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme ještě asi 35 minut. Podáváme vlažný.

Podobné recepty:

Litý koláč děrovaný s polevou, Děrovaný koláč s polevou a pudinkem, Citrónový koláč, Citrónový koláč, Citrónový koláč