Nizozemské třešně

Potřebujeme:

300 g listového těsta, 1 třešňový kompot bez pecek, 2 lžíce Maizeny, 2 lžíce moučkového cukru, 500 ml šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru
Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu

Jak na to:

Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníkového tvaru (20 × 30 cm). Přendáme na plech opláchnut studenou vodou a popícháme vidličkou. V předehřáté troubě upečeme do zlatožluté. Ještě horké těsto rozřežeme ostrým nožem na dva 10 cm široké pásy.
Třešňový kompot přecedíme, 250 ml kompotové šťávy přivedeme do varu. V 50 ml kompotové šťávy rozmícháme 2 lžíce Maizeny a 2 lžíce práškového cukru, vlijeme do horké šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu.
Několik pěkných kompotovaných třešní odložíme na ozdobu, ostatní vmícháme do uvařené hmoty a necháme vychladnout. Vychladlou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, práškovým a vanilkovým cukrem do tuha.
Nahrubo natřeme na třešňovou náplň a necháme v chladu ztuhnout.
Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a 2 lžícemi kompotové šťávy dohladka. Polevou potřeme druhý plát těsta a nakrájíme ho na čtverce.
Na ztuhlou šlehačku pokládáme čtverce těsta, řezy nakrájíme a ozdobíme zbylou šlehačkou a třešní.

Podobné recepty:

Třešně v rumu, Nizozemské palačinky s oříšky, Teplé třešně v karamelu, Třešňový koláč, Třešničky v kostce