Jahodovo-citrónový koláč

22.11.2011
Potřebujeme:

1 a 1 / 2 kg jahod, 5 vajec, 260 g moučkového cukru, 1 PL strouhané citrónové kůry, 1 / 4 l oleje, 125 ml mléka, 125 g mouky, 25 g maizeny, 3 lžičky prášku do pečiva, 150 ml šťávy z citronů, 200 g pomerančového džemu, 4 bílky, 1 PL šťávy z citronu, 175 g cukru

Jak na to:

Vejce utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Postupně přidáváme mléko, olej, mouku, maizenu, prášek do pečiva a citronovou šťávu. Těsto vylijeme na vymazaný plech a pečeme. Očištěné jahody překrojíme po délce na poloviny. Při středně vysoké teplotě zahříváme džem, dokud není vláčný. Rozpuštěným džemem potřeme upečený korpus. Navrch poklademe jahody. Bílky vyšleháme s 1 PL citronové šťávy na tuhý sníh. Postupně přimícháme cukr a pokračujeme v šlehání, dokud se úplně nerozpustí. Pěnou naplníme cukrářské kapsa a ozdobně ve tvaru husté vlnovky, zakryjeme jím jahody na koláči. Koláč vložíme ještě na 3 minuty do trouby a zapečeme. Podáváme vychlazený.

Podobné recepty:

Jahodovo-citrónový koláč, Litý koláč děrovaný s polevou, Děrovaný koláč s polevou a pudinkem, Citrónový koláč, Citrónový koláč