Lehký ovocný koláč

23.11.2011
Potřebujeme:

250 g másla, 500 g cukru, KL vanilkového extraktu, 7 vajec, žloutku oddělené od bílku, 560 g mouky, KL soli, 2 Kl prášku do pečiva, 250 ml mléka, 500 g světlých hrozinek bez jadérek, 500 g větších kusů kandovaného ananasu , 500 g datlí plněné ořechy a obalené v cukru

Jak na to:

Máslem vytřete a pomoučníte dvě čtyřhranné formy na pečení. Máslo s cukrem vyšlehejte zlehka do pěny. Přimíchejte vanilkový extrakt a žloutku. Přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše spolu, i s polovinou mléka, promíchejte. Přilijte zbytek mléka a znovu dobře promíchejte. Přidejte rozinky a ořechy. Bílky vyšlehejte, ale ne na příliš tuhý sníh. Nejprve zlehka přimíchejte třetinu sněhu a pak pozorně přidávejte zbytek. Do každé formy nalijte vrstvu těsta. Do řad něj poklademe třešně a ananas, pak plněné datle. Obě formy naplňte do poloviny až dvou třetin zbylým těstem. Koláč pečte ve vyhřáté troubě při 180 C přibližně hodinu (zkouška párátkem). Před vyklopením ho nechte ve formě 5 minut vychladnout na mřížce. Dokonale vychladlý a dobře zabalené koláč můžete skladovat vzduchotěsně uzavřen až dva měsíce.

Podobné recepty:

Mražený koláč, Kynutý koláč bez kynutí, Ovocný koláč bez mléka a vajec, Ovocný koláč, Ovocný koláč