Jablkový závin

Potřebujeme:

2 kg jablek, 250 g Hery, 1 listové těsto (400 g), 400 g sladké strouhanky, 400 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, skořici, hladkou mouku

Jak na to:

Jablka nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou. Heru necháme roztát. Ze strouhanky, ořechů, skořice, moučkového a vanilkového cukru si připravíme drobenku. Jablka, drobenku i listové těsto rozdělíme na dvě části. Pracovní desku posypeme hladkou moukou a tence vyválíme první polovinu těsta, aby bylo téměř průsvitné. Opatrně ho přeložíme na pomoučněný utěrku. Polovinu posypu rozdělíme na dvě části. První posypeme 2 / 3 vyváleného těsta, pokapeme rozpuštěným tukem a navrstvíme polovinu jablek. Zasypeme zbylou drobenkou a opět trochu polijeme tukem. Pomocí utěrky závin stočíme a položíme na vymazaný plech. Stejným způsobem uděláme i druhý závin a dáme na plech. Vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme. Během pečení potíráme zbylým rozpuštěným tukem.

Podobné recepty:

Jablkový závin, Jablkový závin z kyselého mléka, Těsto na jablkový závin, Jablkový závin, Jablkový závin s marcipánem