Ořechová dort de luxe

5.12.2011
Potřebujeme:

Na nádivku: 225 g vlašských ořechů, 100 g cukru, 4 PL vody 300 ml smetany ke šlehání, 15 g másla
Na těsto: 300 g hladké mouky, 30 g cukru, špetka soli 175 g studeného másla, 4-6 PL studené vody
Na ozdobu: 1 bal. Polevy tmavé Dr.. Oetker, trochu Polevy světlé Dr.Oetker

Jak na to:

Odložíme bokem 12 polovin ořechů, ostatní na jemno nakrájíme. Na středně velké pánvi přivedeme do varu cukr a 4 lžíce vody (při vysoké teplotě plotýnky nebo na velkém plameni).
Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a pak teplotu ubereme. Bez míchání vaříme asi deset minut na karamel - do jantarové barvy. Pánev odstavíme a opatrně přiléváme smetanu (pracujeme opatrně, karamel může prskat). Dáme zpět na plotýnku a vaříme za občasného míchání, dokud se karamel nerozpustí. Když začne směs houstnout, vmícháme nasekané ořechy a máslo. Nádivku zamícháme a necháme vychladnout.

Těsto: Do ​​mísy dáme mouku, cukr, sůl a na kousky pokrájené máslo. Suroviny v míse zpracujeme "na žmolenku". Do vzniklé žmolenky zapracujeme po lžících vodu.
Zpracujeme hladké těsto. 1 / 3 těsta oddělíme. Zbývající 2 / 3 těsta vyválíme na pomoučněném vále na kulatý plát, který má průměr o 6 cm větší, než je dortová forma (na dort je nejlepší malá forma o průměru 20 cm).
Plát přeneseme do dortové formy a těsto vytlačíme tak, aby pokrylo celé dno, strany a přesahovalo asi 2,5 nad okraj formy.
Nádivku dáváme pomocí lžíce rovnoměrně na těsto v dortové formě. Zbylou 1 / 3 těsta vyválíme na pomoučněném vále na plát o průměru dortové formy a položíme ho na nádivku jako pokličku. Přesahující těsto zahneme dovnitř a lehce přitlačíme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě asi 190 ° C po dobu asi 40-50 minut (až je těsto růžové). Po upečení necháme zcela vychladnout. Pomocí nože oddělíme okraj formy, dort otočíme na podnos a odložíme dno formy.
Tmavou polevu rozehřejeme podle návodu na obalu, ustřihneme růžek a polijeme jí celý dort (polevu rovnoměrně rozetřeme po celé dortu). Do neztuhlého polevy zatlačíme po obvodu dortu 12 polovin ořechů. Necháme ztuhnout. Pak rozehřejeme stejným způsobem světlou polevu, ustřihneme malý růžek a nastříkáme polevou na dort bílé proužky. Dort dáme na 2-3 hodiny do chladničky.
Krájíme ostrým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, aby poleva nepopraskala.

Podobné recepty:

Francouzský jablkový koláč de luxe, Roadrunner, Kubánská káva, Kubánská káva, Vídeňský dort