Ovocný košíček

28.11.2011
Potřebujeme:

Těsto: 300 g mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 40 g vanilkového cukru, špetku vanilkové dřeně, 1 žloutek, špetku soli
Náplň: 250 g sýra ricotta, 80 g vanilkového cukru, 90 g krystalového cukru, jeden limet, 150 g smetany na šlehání, 150 g tvarohu

Jak na to:

Máslo změklé při pokojové teplotě smícháme s cukrem, přidáme mouku, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutek, vanilkový cukr, vanilku a špetku soli a rychle vypracujeme hladké těsto. Nemícháme ho dlouho, protože se nám zpění, velmi změkne. Odložíme na půl hodiny do lednice a pak jím tence vysteleme formičky ve tvaru košíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ° C deset až patnáct minut. Ještě teplé upečené košíčky vyklopíme z formiček a vychladlé naplníme nádivkou a ozdobíme ovocem, které polijeme želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Ovocný košíček můžeme podávat s vanilkovou omáčkou, čokoládovou či karamelovou ozdobou.
Náplň: Ricottu smícháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, přidáme šťávu z limetu a tvaroh a spolu utřeme. Nakonec jemně vmícháme ušlehanou smetanu na šlehání.

Podobné recepty:

Ovocný salát, Ovocný salát s jogurtem, Ovocný salát s likérem, Ledový čaj, Nepečený ovocný dort