Grilovaný chřest s Bernskou omáčkou

Potřebujeme:

600 g chřestu, 1 hrnek bílého suchého vína, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, celé bílé pepř
Bernská omáčka: 2 žloutky, 250 g másla, 2 lžíce bylinkového, Estragonový octa, čerstvý estragon, sůl, pepř
Příloha: 4 velké brambory, 500 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 200 g špenátu, 1 šalotku, 1 PL olivového oleje, 2 lžíce bílého suchého vína

Jak na to:

Spodní část chřestu oloupeme, hlavičky necháme neoloupanou, dřevnaté konce odkrojíme. Dáme na 1 minutu povařit do osolené vody ochucené bílým vínem, citrónovou šťávou a celým bílým pepřem. Chřest vyjmeme a ponoříme do ledové vody, abychom zastavili proces vaření. Uvařenou chřest zprudka opečeme na olivovém oleji tak, aby zůstala křupavá. Omáčka: Žloutky dáme do kulaté mísy, přidáme ocet, sůl a pepř. Nad párou mícháme metličkou do zhoustnutí, musíme dávat pozor, aby se žloutky nesrazily. Do vyšlehaných žloutků pomalu a za stálého míchání přilijeme rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme čerstvé lístky estragonu. Příloha: Oloupané brambory vložíme do osoleného a okořeněného kuřecího vývaru s máslem a přikryté pomalu dusíme doměkka v troubě při 120 ° C asi 30 minut.
Připravíme si špenát: Na olivovém oleji zpěníme nadrobno posekanou šalotku, podlijeme ji bílým vínem a přidáme listový špenát. Dochutíme solí a pepřem.

Podobné recepty:

Vařený chřest s holandskou omáčkou, Fritovaný chřest ve slanině s ředkvičkami, Grilovaný chřest ve slanině s ředkvičkami, Chřest s ořechovou omáčkou, Grilovaný lososový "sandwich" s chřestem, bramborem a holandskou omáčkou