Tvarožný zázrak

14.12.2011
Potřebujeme:

60 g polohrubé mouky, 20 g maizeny, 1 / 2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 2 PL vody papír na pečení a tuk na vymazání dortové formy, šlehačku na ozdobení

Náplň: 6 plátků želatiny, 500 g jemného nízkotučného tvarohu, 350 g smetany na šlehání, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Jak na to:

Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení a okraje potřeme tukem. K 2 žloutkem přidáme 2 PL vody a dobře promícháme. Potom přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Nakonec vmícháme olej.
Do žloutkové pěny přidáváme střídavě prosátou mouku smíchanou s maizenou a kypřícím práškem, a tuhý sníh z bílků, opatrně promícháváme.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 15 minut při teplotě 180 ° C. Dortový korpus po mírném vychladnutí vyložíme z formy a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout.

Náplň: Želatinu namočíme ve vodě. Z bobtnáním želatiny slijeme zbylou vodu a rozpustíme ji ve vodní lázni.
Smetanu vyšleháme do tuha. Tvaroh utřeme s cukrem, citrónovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Přidáme želatinu, promícháme, pak zlehka vmícháme šlehačku.
Vychladlý dortový korpus po obvodu nařízneme a pevnou nití rozřízneme na dva pláty.
Spodní plát dáme na podnos, přiložíme obvodový kruh dortové formy, který vyložíme pečícím papírem a nalijeme nádivku.
Když začne nádivka tuhnout, zakryjeme ji vrchním plátem a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvolníme kruh formy a dort ozdobíme šlehačkou.

Podobné recepty:

Čokoládový zázrak, Záhorácký pošťácký zázrak