Drážďanská vánoční štola

Potřebujeme:

500 g rozinek, 3 lžíce rumu, 540 g hladké mouky, 90 g cukru, 80 g rozpuštěného másla, 200 g másla, 50 g citrónové a 50 g pomerančové kandované kůry, 120 g mletých mandlí, 30 g pravého marcipánu, polovinu KL soli, z jednoho citronu nastrouhaná kůra, dřeň z vanilkového muškátového květu, 1,5 dcl plnotučného mléka, 60 g čerstvého droždí, 100 g másla, 3 balíčky vanilkového cukru, 100 g moučkového cukru

Jak na to:

Den předem omyjeme rozinky, necháme je stéci a trochu osušit, pak je pokapeme rumem. Na druhý den zamícháme těsto. Do velké mísy dáme polovinu teplého mléka a rozmícháme v něm rozmačkané kvasnice, přidáme trošičku cukru a 3 PL mouky. Vše dobře promícháme, přikryjeme a na cca 20 minut odložíme na teplé místo. Ostatní mouku koření, cukr, sůl, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, změklé máslo, mandle a marcipánovou masu dáme do mísy s kváskem a rukou vypracujeme těsto. Potom ho vyklopíme na desku, rozmačkáme ho a do středu navršíme kandovanou kůru a rozinky. Okraje těsta vyhneme a vše opatrně smísíme. Těsto necháme hodinu odpočinout. Pak ho prohněteme, vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na oválný plát. Válečkem v prostředku zatlačíme tak, aby těsto bylo na okrajích hrubší. Jednu polovinu těsta trošku srolujeme a přendáme do vytvořené prohlubně. Štolu rukama ještě vyformujeme tak, že si ji stlačíme z venkovní strany závinu a z druhé strany. Položíme ji na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby rozehřáté na 175 C a pečeme cca 60 minut.

Podobné recepty:

Jednoduchá vánoční štola, Novoroční bábovka, Vánoční tvarohová štola, Štola od koulidlo, Vánoční cukroví