Čokoládový vánoční dort

14.12.2011
Potřebujeme:

Těsto: 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 100 g hladké mouky, zarovnanou KL prášku do pečiva, 2-3 PL pikantního džemu, 200 g čokoládové polevy
Čokoládová poleva: 150 g hořké čokolády, 60 g másla
Marcipán: 100 g prosátého moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 100 g ztuženého pokrmového tuku

Jak na to:

Změklé máslo utřeme s poloviční dávkou moučkového cukru na pěnu. Postupně přimícháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke konci šlehání přimícháme zbytek cukru a zašleháme.
Do žloutkové masy přimícháme na jemno nastrouhanou hořkou čokoládu, postupně po lžících přidáváme tuhý sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme v předem vyhřáté troubě. Po vychladnutí dort po povrchu potřeme pikantním džemem a polijeme čokoládovou polevou (nezapomeňme na boky dort).
Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme nakrájené máslo a dohladka vymícháme. Po mírném vychladnutí a zhoustnutí natřeme polevu na dort. Po mírném vychladnutí a zhoustnutí natíráme polevou na dort. Po mírném ztuhnutí polevu ozdobíme mřížkou. Po důkladném ztuhnutí ozdobíme vánoční dort marcipánovou figurkou.
Prosátý moučkový cukr zpracujeme se sušeným mlékem a ztužený pokrmový tukem na hladkou masu. Polovinu masy necháme v původní barevnosti a zbytek obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Marcipán vyválíme mezi dvěma vrstvami mikrotenového sáčku a formičkou nebo pomocí předkreslený šablony na tvrdém papíře vykrojíme ostrým špičatým nožem. Na očka a jiné ozdoby použijeme barevně výrazné miniaturní bonbóny. Čokoládový dort servírujeme s hustou šlehačkou.

Podobné recepty:

Žvýkačkový dort, Novoroční bábovka, Vánoční koláč s pudinkem, Jablečný nepečený dezert, Vánoční řezy