Oříškové kostky

14.12.2011
Potřebujeme:

7 bílků, 175 g moučkového cukru, 180 g lískových oříšků, 17 g strouhanky, 1 lžička maizeny, papírové košíčky
Náplň: 0,2 l mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g krystalového cukru, 1 lžíci instantní kávy, 20 g vanilkového pudinku, 100 g lískových oříšků, 50 ml rumu, 200 g másla
Poleva: 100 g bílé čokolády, 70 g ztuženého pokrmového tuku

Jak na to:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a chvilku šleháme. Lískové oříšky umeleme a 130 g smícháme se strouhankou a maizenou a postupně zlehka vmícháme do bílků ušlehaných s cukrem.
Těsto vylijeme na plech vyložený mastným papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 200 ° C dorůžova. Vychladlý plát těsta po šířce rozřízneme na dvě části, jednu potřeme polo-teplou náplní, přikryjeme druhým plátem těsta a necháme do druhého dne ztuhnout. Potom těsto nakrájíme na asi trojcentimetrové kostky, namočíme je do polevy, položíme na kovovou mřížku, ozdobíme oříškem a necháme ztuhnout.
Hotové kostky podáváme v papírových košíčcích.

Náplň: Do dvou třetin mléka přidáme vanilkový a krystalový cukr a kávu a dáme vařit. Když začne vřít, vlijeme zbylé mléko rozmíchané s pudinkovým práškem a uvaříme hustý krém. Mleté oříšky nasucho opražíme a zalijeme rumem. Máslo utřeme do pěny. Do krému přidáme máslo, oříšky a dobře vymícháme.

Poleva: Rozbitá čokoládu rozpustíme s nasekaným tukem nad párou.

Podobné recepty:

Oříškové plátky, Oříškové tyčinky, Oříškové trojlístky, Oříškové kuličky, Oříškové kostky