Polévka s krupicovými noky

Potřebujeme:

100 g malých baby mrkviček, 50 g zeleného hrášku, 30 g květáku, 20 g růžičkové kapusty, 30 g kedlubny, 2 lžíce másla, 750 ml zeleninového vývaru, petrželku, pažitku, sůl

Těsto na noky: 2 vejce, posekanou petrželovou nať, pažitku, 1 PL oleje, 100 g dětské krupice, sůl, mletý bílý pepř

Jak na to:

Květák rozebereme na růžičky. Kedluben očistíme a nakrájíme na kostky. Mrkev očistíme, část pokrájíme na kolečka, část ponecháme v celku. Zeleninu opečeme na másle. Osolíme ji, zalijeme vývarem a uvedeme do varu.
Teplotu snížíme, polévku přikryjeme pokličkou a na mírném ohni pomalu vaříme, dokud zelenina zcela nezměkne. Zatímco polévku odstavíme, přidáme do ní noky a necháme je v ní 7-9 minut povařit.
Hotovou polévku dozdobíme lístky petrželky, nadrobno pokrájenou pažitkou a podle chuti osolíme.

Krupicové noky: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s olejem. Přidáme pokrájenou petrželku s pažitkou, sůl, mletý bílý pepř, dětskou krupici a sníh vyšlehaný z bílků.
Z těsta pomocí kávové lžičky formujeme halušky, které hned dáváme do polévky.

Podobné recepty:

Kapustová polévka, Zeleninová polévka s krupicovými noky, Pórková polévka s krupicovými noky, Jarní polévka s krupicovými noky, Mrkvová polévka s krupicovými srdíčky