Vánoční kapr s ořechy

2.1.2012
Potřebujeme:

1 kapr, hrst polovin vlašských ořechů, 100 g slaniny, 150 g polohrubé mouky, lžičku mleté ​​jedno červené papriky, jedno až dvě jablka, 125 g másla, 2 dcl smetany, 2 dcl bílého nebo červeného vína, 4 středně velké brambory

Jak na to:

Očištěného kapra necháme osoleného ležet 5 až 6 hodin. Pak po obou stranách uděláme ostrým nožem zářezy, do kterých střídavě vkládáme vlašský ořech a plátek slaniny.
Kapra obalíme v mouce smíchané s červenou paprikou a zeleninovou kořenící směsí a vložíme do něj jedno nebo dvě jablka. Do pekáče s poklicí dáme roztát máslo, položíme kapra a vložíme do vyhřáté trouby na 15 až 20 min.
Během pečení kapra poléváme šlehačkou a vínem. Po deseti minutách přidáme brambory pokrájené na hranolky obalené v moukové směsi, která nám zůstala. Pečeme dále, poléváme smetanou a vínem a dopečeme.

Podobné recepty:

Plněný vánoční kapr, Vánoční cukroví, Novoroční bábovka, Kapr ve svátečním hábitu, Kapr dušený podle babičky